sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Sata tarinaa keskiaikaisista kivikirkoistamme: 1. Mitä kannattaa tietää etukäteen?

Me kaikki vierailemme näissä kirkoissa eri syistä, kuka hengellisistä tai uskonnollisista, kuka keskiajan harrastajana, kuka arkkitehtuurin ystävänä, mutta minulle nämä ovat aina tunteellisia matkoja, hiljaisuuden etsimistä, tunnelmien aistimista, tarinoiden kuuntelemista ja lukemista sekä omista kokemuksista kirjoittamista.

We all have our own reasons to visit these Medieval churches and for me it is always a sentimental journey, to search for silence and feelings, to listen and read the stories and to write down my experiences.

Suurin osa keskiaikaisista kivikirkoistamme on auki vain kesäisin. Ja osa ei ole auki yleisölle lainkaan, mutta erilaiset ryhmämatkat tai tilaisuudet voivat mahdollistaa pääsyn näihinkin. Osa kirkoista kuuluu Tiekirkkoihin (www.tiekirkot.fi) ja silloin heidän sivuiltaan löytyy aukioloajat. Osa löytyy seurakuntien omilta sivuilta. Se on välillä hieman salapoliisityötä, sillä joissakin saattaa olla vanhentunutta tietoa ja pari kertaa kävi niinkin, että kirkolle saavuttuani se olikin kiinni. Nettisivuilla oli eri ajat merkittynä kun kirkon viereisellä ilmoitustaululla. Pettymyksiäkin matkalla siis sattui.

Joskus olisi toivonut, että kirkon esitteestä olisi painettu uudempi versio, mutta pääosin kirkoista löytyi hyvät esitteet sekä joistakin myös loistavat ja innokkaat oppaat, joilta kannattaa kysellä lisätietoa kirkoista. Ja jos ostat pari postikorttia, autat osaltasi seurakuntia pitämään näitä kansallisaarteitamme kunnossa.


Keskiaika oli katolisen kirkon aikaa. Suomessa keskiaika sijoittuu 1150-luvun ja 1520-luvun väliin eli kuningas Eerikin sekä piispa Henrikin ristiretkestä Kustaa Vaasan nousuun Ruotsin valtaistuimelle ja uskonpuhdistukseen. Keskiaikaisten kirkkojen kohdalla rakennustöitä on tehty jopa 1560-luvulle asti. Vanhin kirkoistamme on Jomalan kirkko Ahvenanmaalla ja se on rakennettu vuosien 1270 ja 1290 välillä.

Medieval era in Finland dates between the years 1150 and 1520. The oldest of our Medieval churches is the Jomala church in Åland, which was built between the years 1270 and 1290. The latest buildings were under construction up until the 1560s.


Suomen keskiaikaiset kivikirkot rakennettiin itä-länsisuuntaisesti ja ne koostuvat sakaristosta, runkohuoneesta eli varsinaisesta kirkkosalista ja asehuoneesta eli eteisestä sekä joistakin kirkoista löytyy myös torni. Sakaristo sijaitsi runkohuoneen pohjoispuolella ja se oli papin aluetta. Sinne ei keskiajalla ollut ulko-ovea, luultavasti varkaiden varalta, sillä kirkon aarteet ja varat sijaitsivat siellä. Asehuone toimi hiljentymistilana ennen kirkkosaliin astumista. Runkohuone holvattiin yksi-, kaksi- tai kolmilaivaiseksi, jolloin pilaririvit erottivat keskilaivan sivulaivoista.


Runkohuoneen itäosa oli keskiajalla erotettu puisella aidalla ja sitä kutsuttiin kuoriksi. Tärkeimmät oviaukot oli muurattu koristeellisemmiksi, sanottiinhan niiden kuvastavan taivaan portteja. Ikkuna-aukoilla oli tärkeä merkitys valon lähteenä.

Keskiajalla kivikirkot rakentamisen jälkeen rapattiin ja lopuksi vielä kalkittiin valkoiseksi niin sisältä kuin ulkoa. Kalkkipinta suojasi kivimuuria vedeltä ja jäältä sekä antoi esteettisen viimeistelyn kirkolle. Kalkkipinnalle kirkon ulkopuolelle on voitu tehdä myös koristemaalauksia ja voimme vain kuvitella, kuinka koristeltuja nämä kirkot ovat luultavasti olleet aikanaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti