maanantai 5. elokuuta 2019

Risteily höyrylaiva m/s J.L.Runebergilla Porvoosta Helsinkiin

Höyrylaiva m/s J.L.Runeberg rakennettiin Helsingissä 1912 ja olin alun perin nimeltään s/s Helsingfors Skärgård. Ensimmäinen reitti kulki Helsingistä Porkkalaan. 1930-luvulla nimi vaihdettiin s/s J.L.Runebergiksi ja se tuli ensimmäistä kertaa Porvoon reitille. Laiva toimi vuosien varrella monessa tehtävässä, myös Korkeasaaren lauttana. 1960-luvulla laiva kunnostettiin ja varustettiin dieselmoottorilla.

Perjantaina 2.8. laiva odotti Porvoon satamassa ja täytyy sanoa, että oli kyllä päinvastainen vastaanotto kuin Ukkopekassa. Ei tervehditty vaan murahdeltiin melkein vihaisena, kun näytin lippuani. Siitä jäi hieman huono leima koko risteilyn ajaksi.




Suuntasin heti yläkannelle hyvälle katselupaikalle, vaikka ilma oli pilvinen ja hieman kolea. Paremman fiiliksen saa kuitenkin ulkona istumalla kuin sisätiloissa. Siis minä ainakin saan. Ilma tuntui melkein lempeältä kun aluksi matkasimme Porvoonjokea pitkin väljemmille vesille. Siellä tuuli yltyi, mutta ulkona halusin pysyä kaikesta huolimatta.



Rannikkonäkymät jatkuivat siitä aika samanlaisina kuin Turun saaristossa, veneliikennettä vain oli enemmän ja mitä lähemmäksi Helsinkiä tulimme, sitä vilkkaammaksi liikenne muuttui. Yksi välipysähdys oli matkalla Haikon kartanolla, joka hieman pilkisti puiden takaa ylväänä ja loistokkaana. Muuten ei matkalla mitään järisyttäviä yllätyksiä ollut.







Aurinko tuli koko ajan enemmän ja enemmän esille lämmittämään, kun hissukseen etenimme kohti Helsinkiä. Onneksi laivalla oli vilttejä lainaksi, jotta liian kylmä ei tuulesta huolimatta päässyt tulemaan. Laajasalon kohdalla tunnistin tuttuja maisemia nuoruudesta ja hulppeat talot rannoilla ihastuttivat. Sitten maailmanpyörän silhuetti ilmestyi horisonttiin. Olimme siis saapumassa Kauppatorille, keskelle rannassa olevaa konserttia ja ihmispaljoutta. Tunnelma oli kohdillaan.


Faktat: menolippu aikuiselta oli 29 e, risteily kesti 3,5 tuntia, www.msjlruneberg.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti