perjantai 26. heinäkuuta 2019

Sata tarinaa keskiaikaisista kivikirkoistamme: 85. Pedersören kirkko

Pedersören kirkon julkisivu yllätti, koska se oli selvästi saanut vaikutteita antiikin temppeleistä. Oli hienoa astua kirkkoon suurten pylväiden välistä, taivasten temppeliin.





Sisällä ihmetystä herätti heti alttarin paikka, sillä se ei ollutkaan päädyssä vaan yhdessä sisäkulmassa, johon itse asiassa näki paremmin eri puolilta kirkkoa. Alttarin paikka teki kirkkotilasta hyvin erilaisen ja mielenkiintoisen. Keskiajalta oli peräisin seinällä olevat puuveistokset, joista keskimmäinen "Ilmestyskirjan nainen" on Suomen korkein keskiaikainen puuveistos eli 179 cm korkea. Siinä näkyi hienosti myös jälkiä kultauksesta. Oli se varmasti ollut uskomattoman vaikuttava näky kaikessa värissään ja kullan hohteessaan!





Kirkossa oli pitkään alttaritauluna Pekka Halosen tekemä jäljitelmä Leonardo da Vincin "Ehtoollisesta". Taulu oli esillä vuodesta 1894 aina vuoteen 1985, jolloin tulipalo vaurioitti sitä pahoin. Nyt se oli kuitenkin entisöity Museoviraston toimesta ja sitä voi jälleen ihailla kirkon seinällä, vaikka se ei alttaritauluksi enää palannutkaan. Täytyy sanoa, että maalaus teki minuun suuren vaikutuksen, sillä nähtyäni Milanossa aidon Vincin "Ehtoollisen", tämä Halosen maalaus henki samaa uskomatonta voimaa, joka pysäyttää.


Ulkona kiersin vielä länsitornin puolelle, jonka kyllä olin havainnut jo tullessa, mutta halusin säästää sen viimeiseksi. Torni oli huikea! Kun sitä alhaalta katsoi ylöspäin rupesi heikottamaan. Eikä ihme, sillä sen vaikuttava korkeus oli noin 60 m. Torni oli onnistunut säilymään hyvin keskiaikaisessa asussaan, vain itse huippu oli uusittu 1985 tapahtuneen tulipalon jälkeen. Uuden ja vanhan yhdistäminen kirkon ulkoasussa oli onnistuttu toteuttamaan täällä todella kauniisti. Mielenkiintoinen kokonaisuus.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti