tiistai 18. heinäkuuta 2017

Sata tarinaa keskiaikaisista kivikirkoistamme: 15. Lempäälän Pyhän Birgitan kirkko

Vesisateessa astelin Lempäälän Pyhän Birgitan kirkon ovea kohti. Ovi oli auki ja sisältä kuului Eino Leinon runoutta lausuttuna. Oikeasti kirkko ei ollut auki, mutta ystävälliset runonlausujat antoivat minun katsella rauhassa ympäriinsä samalla kun he harjoittelivat.

It was raining when I walked into the Church of Lempäälä which is dedicated to St. Birgitta. The door was open and inside I heard the read poetry by Eino Leino. The church wasn't really open but the friendly reciters let me in. And there wasn't much medieval items left, only the crucifix hanging over the altar.



Kirkko muutettiin ristikirkoksi 1830-luvulla ja silloin jokaiseen ristisakaraan avattiin neliapilaikkunat, jotka kiinnittivätkin heti huomioni. Yllättävän hyvin ne sopivat keskiaikaisiin muureihin. Täällä ei paljoa keskiaikaista esineistöä ollut jäljellä, vain alttarin yläpuolella oleva krusifiksi. Kirkossa oli jännästi yhdistetty uutta muotoa vanhaan ja kiviset päädyt oli jätetty rosoisiksi ja maalattu valkoisiksi. Niissä piili tämän kirkon viehätys. Rosoista kauneutta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti