maanantai 8. toukokuuta 2017

Paperiostoksilla Venetsiassa

Näinä muutamana kertana, kun olen ollut täällä Venetsiassa, olen ehtinyt tutustua muutamiin kivoihin ostospaikkoihin ja erityisesti papereita myyviin paikkoihin. Toki kuviopapereita ja käsintehtyjä kirjoja myydään melkein joka korttelissa, mutta minä kaipaan enemmän kuin sitä tusinatavaraa. Tässä siis omia vinkkejäni.

I have been in Venice several times and have found special places where to buy papers here and also something else nice too. Of course you can find cartoleria (where they have papers and handbound books) almost in every corner but I want something special. So here are my tips.


Ensimmäisenä ehdoton suosikkini Ebru, Alberto Valesen marmoroituja papereita. Hän tekee sekä perinteistä marmorointia, mutta on myös kehittänyt oman, neliömalliseen kuviointiin perustuvan tekniikan. Joka kerta Venetsiassa ollessani minun on pakko tulla tänne ostoksille, mutta vasta tällä reissulla Alberto on itse ollut paikalla. Hän on aivan ihana! Hänen kanssaan olen saanut käydä mielenkiintoisia keskusteluja ja hän kertoi ylpeänä kuinka hän oli kansainvalisessä Ebru-konferenssissa Istanbulissa ja siellä tehtyyn kirjaan oli valittu jopa 8 hänen työtään. Täytyy sanoa että tuo marmorointikatalogi oli täynnä niin hienoja papereita, että se on todellinen taidekirja.

Yhteystiedot: EBRU, Alberto Valese, Campo S. Stefano 3471 (San Marcon aluetta)
                         www.albertovalese-ebru.it


Tähän paperikauppojen väliin mahdutan yhden pigmenttiliikkeen, joka on samassa korttelissa Ebru-liikkeen kanssa, vain hieman nurkan takana. Arcobaleno -pigmenti on liike, mistä löytyy kyllä muutakin kuten nahkatarvikkeita, mutta itse lähinnä menen sinne ihastelemaan kaikkia pigmenttipurkkeja, joiden värit haluaisin kaikki. Ja ehkä sellainen koottu 5 värin sarja, jossa on Venetsian värit, lähteekin vielä mukaani.

Yhteystiedot: Arcobaleno - Pigmenti, San Marcon alue 3457



Aika lähellä edellistä löytyy jo parhaat päivänsä nähnyt Legatoria Piazzesi. Ensimmäisen kerran vierailin siellä noin kuusi vuotta sitten ja silloin heillä oli upea hyllyllinen vintage-papereita. En tosin ostanut niitä koska niiden hinnat pyörivät 50-100 euron nurkilla per paperi. Mutta olihan ne upean näköisiä, sellaisia kuvioita ei enää näy missään. Nyt liikkeessä oli lähinnä kaiverretuilla puublokeilla painettuja papereita.

Heidän nettisivuilta löytyy mielenkiintoista historiaa, kuten että paikan perusti kirjansitoja Carlo Piazzesi vuonna 1851 ja he väittävät olleensa ensimmäinen paperikauppa Euroopassa. Siis papereiden lisäksi jo tuolloin myivät myös muuta paperitavaraa kuten käsinsidottuja kirjoja. Joka tapauksessa liike sijaitsee edelleen samalla paikalla mihin se on perustettu. Olisi mahtavaa jos sen henkisi sisään astuessa, mutta eteen ilmestyy lähinnä kaaos, eikä voi yhtään aavistaa, kuinka mielenkiintoinen historia paikalla on. Silti tutustumisen arvoinen ehdottomasti.

Yhteystiedot: Legatoria Piazzesi, Campiello de la Feltrina 2511C
                         www.legatoriapiazzesi.it


Guggenheimiin mennessä juuri vähän ennen museota on yksi paperikauppa, joka myy lähinnä myös kaiverretuilla puublokeilla painettuja papereita. Mutta heidän kuvionsa ovat ehkä kauneimmat mitä olen tähän mennessä nähnyt. Ja takahuoneessa toimii kirjansitomo, sillä he tekevät omat paperituotteensa itse. Myyvät myös kauniita, kaiverrettuja kirjainleimasimia.

Unohdin ottaa yhteystiedot, mutta sieltä Dorsoduron alueelta Guggenheimin läheltä se löytyy.



Seuraavana on kirjansitoja Paolo Olbin paikka, jossa on myös myynnissä sekä hänen itsensä että muiden marmoroimia papereita. Ihana herrasmies, joka ei tietenkään puhunut englantia. Olisi kyllä osannut ranskaa, mutta...  Silti hauskan juttutuokion järjesti! Ja sain koskettaa hän vieraskirjansa sivua, jossa on Johnny Deppin ja Orlando Bloomin nimmarit! Ainakin Johnny Deppiltä löytyy ymmärtääkseni Paolon vieraskirja. Kaikkea huvittavaa sitä sattuukin... 

Yhteystiedot: Paolo Olbi, Ponte Ca' Foscari 3253 (Dorsoduron alue) 
                         olbi.atspace.com



Kapealta kadulta San Marcon alueelta löytyy Fabrianon liike. Siellä ei myydä itse papereita (vaikka niin odottaisi) vaan se on lähinnä heidän design-paperituotteidensa myymälä: erilaisia vihkoja, kyniä, kynäkoteloita, lahjatavaroita, ym. Esteettisesti erittäin kaunis ja värikäs liike.

Yhteystiedot: Fabriano boutique, Calle del lovo 4816
                         www.fabrianoboutique.com



Rialton sillalta löytyy yksi suosikkikauppani eli Rivoaltus Legatoria (siis San Polon aluetta), lasikynien aarreaitta, mutta myös käsinsidottujen kirjojen. He ovat ennen tehneet paljonkin nahkasidoksia, mutta nykyään suurin osa sidoksista on yksinkertaisia pitkäpistosidoksia. Heillä on edelleen siis kirjansitomo liikkeen yläkerrassa, jonne pääsee vain kapeita tikapuita pitkin suoraan liikkeestä. Sinne ei kyllä päässyt kurkistamaan, valitettavasti. Mutta kirjojen lisäksi heillä on upeita lasikyniä ja kirjoitustarvikkeita, jotka ovat oikeasti Muranon lasia. Venetsiahan on täynnä lasikyniä ja -tarvikkeita myyviä liikkeitä, mutta kaikki ei todellakaan ole Muranon lasia. Täällä minulle on kerrottu millaiset suhteet heillä on Muranoon. Todella ystävällinen palvelu, kyniä saa kokeilla ja kaiken muunkin he näyttävät, mitä haluat. Esimerkiksi he myyvät kauniita sinettileimasimia vaihdettavilla kuvioilla ja todella laadukasta sinettilakkaa sekä näyttävät kuinka sitä oikeasti tulee käyttää. Joka kerta minut löytää tästä liikkeestä, nytkin lahjaostoksilla...

Yhteystiedot: Rivoaltus, Rialton silta, San Polo
                         www.rivoaltus.it



Yksi monista taidetarvikekaupoista löytyy Santa Crocen alueelta, Cartoleria S. Giacomo. Sieltä löytyy kaikkea, mutta pitää tietää mitä pyytää, sillä kauppa on pieni ja vanhanaikainen, jossa kaikki on tiskin takana. Hyviä pyytämiäni painopapereitakin hän lähti hakemaan jostain lähivarastosta ja minä jäin sinne liikkeeseen yksin seisomaan. Kuin ennen vanhaan...

Yhteystiedot: Cartoleria S. Giacomo, Campo S. Giacomo dell'Orio 1517/B



Ja kirsikkana kakun päällä vierailin jo toistamiseen pajassa, missä tehdään kultalehtiä käsin. Tämä ovi on tärkeä! Sen takana oli aikoinaan Tizianin työhuone n. 45 vuoden ajan. Tosin paikka, mistä kuvan otin, oli siihen aikaan vettä eli hänen työhuoneeltaan oli tietenkin suora yhteys kanaaliin töiden kuljettamisen takia. Sisäänkäyntiä ei ole tuosta ovesta, vaan pitää kiertää kortteli toiselle puolelle. Mutta tänäkin päivänä tuon oven takana on Tizianin salainen puutarha, joka on osa myös nykyistä kullanhakkaajan pajaa (battiloro = kullanhakkaaja). Siellä sulatetaan kulta itse, hakataan aluksi pienemmäksi koneellisella vasaralla ja myöhemmin käsin noin parin tunnin ajan. Painavin kivivasara on jopa 8 kg, joten aika rankkaa fyysistä voimaa tarvitaan. Ja harjoitusta, sillä paketti, johon kultalevyt on pakattu, on kooltaan vain n. 15x15 cm ja vasaran halkaisija n. 8 cm. Koko ajan on käänneltävä pakkaa ja lyötävä tietty määrä lyöntejä, jotta kullasta tulee tasaista. Heillä on ollut vaikeuksia löytää oppipoikaa ja nyt tämä 3 viikkoa harjoitellut poikaparka ehkä jännitti meidän paikallaoloa, sillä hän paukautti sormeensa. Taitaa tulla pieni tauko hänelle...

Paikassa on säilytettävä tietyt osat, jotka ovat Tizianin jäljiltä ja se tekee kyllä oman tunnelmansa käyntiin. Suosittelen käyntiä, sillä tätä et joka paikassa näe. Lisäksi saat ostaa heiltä kultalehtivihkoja eri vahvuuksia ja värejä. Mutta vain käteisellä. Voit varata itsellesi vierailuajan kirjoittamalla sähköpostia ja kysymällä. He ottivat opastuksesta 20 e ( yhteensä, meitä oli kaksi hlö). Kultaa voit tilata myös kotiin, joten paikanpäällä käynti ei ole pakollinen. Käsinhakatussa kullassa on käyttäjien mukaan huomattava ero verrattuna koneellisesti tehtyyn. Täytyy testata, sillä eihän sieltä voinut lähteä pois ostamatta kultaa.

Yhteystiedot: Mario Berta Battiloro, Fondamenta Trapolin 5182 (Cannaregion alue)
                         www.berta-battiloro.com


Eiköhän siinä ollut jo tärkeimmät. Onnistuneita ostosseikkailuja Venetsiassa, kun tänne pääsette. Meillä kaikilla on omat unelmapaikkamme ja minulla se on ehdottomasti Venetsia! Jos pystyisin, jäisin tänne.

1 kommentti: